banner

Waarom Solar Cookers

 

Veel mensen in Vietnam zijn, wat het koken betreft, nog afhankelijk van steenkool, stro, bladeren of hout. De open branden dragen bij tot luchtvervuiling en veroorzaken long- en oogziekten. Dit omdat mensen langere tijd in hete en rokerige keukens doorbrengen. Deze traditionele kook methode dwingt ook vrouwen en kinderen tot uren lopen elke dag om hout te vinden voor het dagelijkse koken.

Vietnam heeft 1400-2000 zonuren per jaar in het noorden en 2000-3000 uren per jaar in het midden en zuidelijke deel, maar weinig mensen halen voordeel uit zonne-energie voor het dagelijks koken.

Slechts één fundamenteel zonnekooktoestel is nodig om het leven, geld, tijd en zelfs het milieu te besparen. Sinds 2000, zijn de eenvoudige zonnekooktoestellen voor het koken van voedsel geïntroduceerd door Solar Serve in Vietnam. 1410 Families zijn voorzien van het kooktoestel en bijna 79% gebruikt hem vaak. De mensen hebben geld en tijd kunnen besparen, en zelfs hun gezondheid is verbeterd.

Het gebruik van zonnekooktoestellen vereist veranderingen in de kook gewoonten, voedsel, en voedselvoorbereidingen. Daarom werd een zon kook trainingsprogramma opgezet door Solar Serve.

Het doel is om onderwijs en opleiding door workshops, huisbezoeken en groepsvergaderingen te geven. In de loop van de jaren, hebben de lokale mensen progressief het koken op zonne-energie als alternatieve kook methode geaccepteerd. Daarom hoopt Solar Serve om aan meer mensen het koken met vrije zonne-energie aan te kunnen bieden in de komende jaren.